Posted on

Graafisessa suunnittelussa, kuten muodinkin maailmassa, on havaittavissa vuotuisia trendejä. Nämä toistuvat usein vuosikymmenien saatossa uudistuneina ja muunneltuina versioina itsestään. Trendien kehittymiseen vaikuttavat moninaiset tekijät kuten alan nimekkäät vaikuttajat sekä käytettyjen suunittelutyökalujen ja -ohjelmistojen kehittyminen, vain pari mainitakseni. Viime aikojen trendinä suunnittelussa on esimerkiksi ollut minimalistinen ja yksinkertainen lähestymistapa. Vaikka en tämän trendin katoamista lähdekään ennustamaan, sen rinnalle on tänä vuonna tulossa monia uusia ja mielenkiintoisia suuntauksia.

graphic-design-2018

Mitä vuosi 2018 tuo tullessaan? Vaikka tulevaisuuden ennustaminen onkin vaikeaa, on silti havaittavissa joitakin suunnittelun virtauksia, jotka ovat selvästi kasvattamassa suosiotaan ja joita tulemme varmastikin näkemään tänä vuonna entistä enemmän. Näihin kuuluvat ainakin synkät sävyt, ultravioletti- ja galaktiset efektit, vuosisadan puolenvälin modernit aiheet ja piirrokset sekä värifontit. Tarkastellaanpa lähemmin näitä neljää ennustamaani trendiä ja sitä, kuinka uskon niiden ilmenevän graafisessa suunnittelussa vuonna 2018.

Blue-shades

Synkät sävyt

Näyttäisi siltä, että 80- ja 90-lukujen kuvamaailma on tekemässä paluuta, minkä voimme päätellä esimerkiksi tiettyjen TV-sarjojen suosiosta. Teknologia on tietenkin kehittynyt huimin harppauksin noista ajoista, joten aivan samanlaista kuvakieltä tuskin tulemme näkemään. Sävyjen toteuttamiselle ja niillä leikittelylle on nyt kuitenkin tarjolla enemmän vaihtoehtoja. Uskon, että tämä tarkoittaa kyseiselle aikakaudelle tyypillisten tummien ja vähemmän kirkkaiden sävyjen uutta tulemista, sekä tummasävyisten filttereiden käytön yleistymistä valokuvissa.

Ultravioletti- ja galaktiset efektit

Eräs graafisen alan merkittävimmistä vaikuttajista on yhdysvaltalainen yritys Pantone, joka julkaisee vuosittain vuoden värin. Pantonen vuoden väriä voikin käyttää merkittävänä tekijänä ennustamaan tulevan vuoden graafisia trendejä. Vuonna 2018 tämä väri on Ultra Violet, jolla ei kuitenkaan tarkoiteta ihmissilmälle näkymätöntä valon aluetta, vaan aivan tiettyä värisävyä. Tämä sävy yhdessä viime aikoina yleistymään päin olleen avaruuteen suuntautuneen kiinnostuksen kanssa tarkoittanee, että tulemme näkemään avaruusaiheiden ja galaktisten efektien lisääntynyttä käyttöä suunnittelussa.

galactic-effects-1

Vuosisadan puolenvälin modernit aiheet ja piirrokset

Vuosisadan puolella välillä tarkoitetaan aikaa 30-luvulta 60-luvulle. Tämän aikakauden kuvakieli on jälleen alkanut yleistyä graafisessa suunnittelussa ja ennustan, että se jatkuu trendinä tämän vuoden aikana aivan erityisesti digitaalisen suunnittelun maailmassa. Viittaan tällä erityisesti piirrosten tyyliin ja väritykseen, mutta myös niiden kuvaamiin aiheisiin. Näissä värejä on usein käytetty säästeliäästi mutta elegantisti, ja esimerkiksi piirroksissa esiintyvät ihmishahmot muistuttavat kauneusihanteiltaan enemmän takavuosien kuin nykyajan malleja.

Värifontit

Eräs trendeihin vaikuttava seikka, kuten aiemmin mainitsimme, on suunnitteluun käytettyjen ohjelmistojen kehitys. Sekä Photoshop CC 2017/2018 että Illustrator CC 2018 sisältävät mielenkiintoisen ominaisuuden, jonka avulla niiden käyttäjä voi luoda ja myös suunnitella itse omia värifonttejaan. Tarkoitan värifonteilla useita eri värejä sisältäviä, graafisesti monipuolisia fontteja, joita on aiemmin usein toteutettu itsenäisinä grafiikoina eikä niinkään itsenäisinä fontteina. Ennustankin tämän tyyppisten fonttien käytön yleistyvän voimakkaasti tänä vuonna.