Posted on

Olen monessa tilanteessa joutunut perustelemaan omia valintojani useille ihmisille, mutta varsinkin vanhempieni sukulaisille uuden, luovan talouden perusperiaatteet ovat melkein kuin hepreaa. Itsensä työllistäminen tänä päivänä on monelle luovan alan ammattilaiselle enemmän valinta kuin mikään pakko. Kun ottaa huomioon, miten mahtava määrä mahdollisuuksia on avautunut internetin aikakaudella, niin asia on oikeastaan aika itsestäänselvä. Itsenäinen freelance-web-suunnittelija saa määrätä työaikansa itse, mikä viehättää varmasti monia.

Itsensä työllistämisellä on kuitenkin myös kääntöpuolensa, jota ei kannata sivuuttaa. Sillä siinä missä perinteisessä työsuhteessa työskentelevän tehtävät tulevat esimieheltä määrättynä, on freelance-graafikon tai web-suunnittelijan varauduttava etsimään itse omat työtilaisuutensa. Onneksi verkko on täynnä erinomaisia alustoja ja palveluita, joiden tehtävänä on yhdistää luovaa työtä tarvitseva toimeksiantaja ja asiansa osaava ammattilainen. Esittelenkin seuraavaksi muutaman sivuston, joita olen itse hyödyntänyt sopivia alani suunnittelutehtäviä löytääkseni.

Upwork

upweorkUpwork on markkinoiden johtava, freelance-työn välittämiseen erikoistunut verkkopalvelualusta, joka on toiminut vuodesta 2015 lähtien. Upworkin taustalla vaikuttaa Elance-oDesk-niminen yhtiö, joka muodostui Elancen ja oDeskin freelance-palveluiden yhdistyessä vuonna 2013. Upworkin toimeksiantojen välityksestä vastaa hienostunut algoritmi, joka huolehtii siitä, että oikeat tehtävät päätyvät niistä parhaiten suoriutuville tekijöille. Sivustolla on myös erilaisia ohjelmia freelancereille, kuten Upworkin Talent-ohjelmat, jotka auttavat lahjakkaita freelancereita kasvattamaan näkyvyyttään sivustolla. Myös Upworkin hinnoittelu kannustaa pitkiin ja hedelmällisiin asiakasuhteisiin.

Freelancer

Freelancer.com-sivusto on kansainvälinen markkinapaikka, jonka välityksellä erilaisia työsuoritteita kaipaavat voivat julkaista ilmoituksia ja löytää toimeksiantoja etsiviä freelancereita. Freelancer.com-sivustolla on mahdollista tarjota osaamistaan niin graafisen suunnittelun kuin web designinkin alueilla, mutta myös ohjelmoinnin osaajille on aina kysyntää. Sivuston välityksellä palveluita hankkivien tilaajien on mahdollista arvioida työn tuloksia, ja hyvien arvioiden saaminen auttaa graafikoita ja suunnittelijoita uusien toimeksiantojen saamisessa. Freelancer.comin osuus on 10% tekijän palkkiosta.

ElanceElance

Elance oli Upworkin edeltäjä, joka perustettiin jo niinkin aikaisin kuin vuonna 1999. Yhtenä vanhimmista ja kokeneimmista freelance-töiden verkkovälittäjistä Elance on vaikuttanut merkittävällä tavalla freelancer-markkinan syntyyn internetissä sekä sen kehittymisessä nykyiseen muotoonsa. Elancen suurimmat käyttäjäryhmät koostuivat pääasiallisesti erilaisista web- ja mobiiliohjelmoinnin ammattilaisista ja luovien alojen osaajista. Vuonna 2013 Elance yhdistyi toisen freelancer-alustan, oDeskin kanssa ja näiden kahden toimijan palveluista muodostettiin monialaisesti freelancer-palveluita välittävä Upwork-sivusto.

oDesk

oDesk oli toinen Upwork-sivuston edeltäjistä, joka piti hallussaan leijonanosaa verkko-freelancereiden välitysmarkkinasta yhdessä kilpailijansa Elancen kanssa. oDesk perustettiin alunperin vuonna 2003, 4 vuotta Elance-sivuston jälkeen, kunnes yhtiöt yhdistyivät vuoden 2013 joulukuussa, muodostaen uuden Elance-oDesk-yhtiön. Näiden välittäjäpalveluiden yhdistymisen seurauksena Elancen-sivusto ajettiin alas parissa vuodessa ja oDeskin freelancer-sivusto lanseerattiin uudelleen nykymarkkinoiden tunnetuimmaksi ja suosituimmaksi Upwork-sivustoksi, joka jatkaa molempien palveluiden tehtävää markkinoiden suurimpana freelancer-palveluiden virtuaalisena markkinapaikkana.